Geschiedenis 2018-10-15T15:30:38+02:00

Geschiedenis park

Rond de oude hoeve en de Ronkaard groeide langzaamaan een heus dorp. Aan de westkant van het dorp ontstonden hoeves, één ervan is ‘Ter Dilft’. In de 13de eeuw ontstonden aan de oostkant hoeves, namelijk ‘het hof van Matheus van Halle’ en ‘het Hooghe Huys’.

De oude hoeve werd in de loop der Jaren bewoond door verschillende beroemde personen. De eerste vermelding van de oude hoeve dateert uit 1625.

De hoeves zijn gelegen tussen Hoogstraten en Lier. De equipages van de hertog de Lalaing van Hoogstraten reden in de vijftiende eeuw langs die weg, dwars door het huidige kasteeldomein. Die oude wegen, nu de Liesebaan en de Lemmekensbaan, volgden de loop van het Groot Schijn. De huidige bedding van de Liersebaan, aangelegd in 1838, is nu de zuider- en oostergrens van het domein.

Geschiedenis Kasteel Hallehof

In 1738 gaven de familie Ulens het kasteel de naam ‘het Hoff van der Diest’. Rond 1830, ongeveer honderd jaar later, kocht baron de Caters het kasteel. Baron de Caters voerde heel wat verfraaiingswerken uit en maakte van het domein een kasteelpark met hoeves en een hofgracht. Na zijn dood kwam het domein in handen van de families du Bois de Vroylande en de Borrekens. In het begin van de twntigste eeuw brak Baron Victor de Borrekens het kasteel a fen bouwde er een nieuw aan de rand van de vijver.

Na de dood van baron de Borrekens werd het kasteel ‘kliniek Ploeghalle’. Het kasteel werd een centrum voor readaptatie en reuma door Dr. Oscar Declercq.

In 1978 kocht het gemeentebestuur het ganse domein. Het kasteel en het koetshuis kreeg een grondige renovatie, zodat de gemeentediensten in het kasteel konden plaatsvinden. Vanaf toen werd het park openbaar domein.

Vanaf 2009 werd het kasteel verhuurt aan provincie Antwerpen, die er haar Provinciaal Natuur- en Landschapshuis (NALAH) van maakte. Het kasteel gaf jaren onderdak aan organisaties als Regionaal Landschap de Voorkempen, Natuurpunt Voorkempen, Natuur 2000, …, deze organisaties konden kantoorruimtes huren om te werken, ideeën te wisselen, tentoonstellingen te houden en veel meer.

Recente geschiedenis

Provincie Antwerpen vond in 2014 een ander onderkomen voor haar diensten, waardoor het kasteel een tijdje geen specifieke functie had. In tussentijd werd het kasteel tijdelijk omgevormd tot kleine appartementen door vzw Prevenda. Deze appartementen werd bewoond en gebruikt door kunstenaars en andere creatievelingen.

 Nieuwe bewoners

In 2016 werd er in samenspraak met de provincie gezocht naar nieuwe erfpachtnemers. Door de historische waarde van het kasteel werd er in 2017 gekozen voor een partner die op langere termijn zorg wil dragen voor het gebouw. Vesela Subotic, zaakvoerster van het designbedrijf ‘Creativity’, en haar gezin sloten een erfpachtovereenkomst van dertig jaar. De nieuwe eigenaars hebben het kasteel een volledige renovatiebeurt gegeven en zorgen voor een nieuwe invulling van het kasteel.